Saffraan bevat unieke antioxidatieve voedingsstoffenShop Nu

Recepten

Recepten

Paella recept

  • VOORBEREIDINGSTIJD15 min
  • BEREIDINGSTIJD40 min
  • TOTALE TIJD55 min
  • GANGHoofdgerecht
  • KEUKENMediterraan
  • PORTIES4 personen

INGREDIËNTEN

  • 250 gram chorizo
  • 500 gram kipfilet
  • 500 gram zoetwater reuzengranalen
  • 1 stuk ui
  • 3 stuks rode paprika
  • 450 gram Tomatenblokjes uit blik
  • 220 gram doperwten
  • 0,20 gram saffraanpoeder (ongeveer 6 gekneusde draadjes)
  • 475 gram risotto/paella rijst
  • 0,5 liter kippenbouillon
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 stuks eidooiers
  • 27 ml room

INSTRUCTIES

  1. Snijdt het vlees in stukken, dit mag best grof. Snipper de ui en snijd de paprika in blokjes.
  2. Begin met het bakken van de chorizo tot deze lekker knapperig is. Schep de chorizo uit de pan en bak in hetzelfde vet de kipfilet en voeg iets later de garnalen toe.
  3. Zet het vuur laag en voeg twee eetlepels olijfolie, de ui en paprika toe. In 5 tot 10 minuten wordt het gerecht langzaam aan gaar.
  4. Voeg nu de tomatenblokjes met het blikvocht, doperwten, saffraan en risottorijst toe. Roer alles tot zo’n 4 minuten door elkaar.
  5. Voeg vervolgens de kippenbouillon toe en laat alles warm worden. Roer regelmatig en laat het gerecht 25 minuten pruttelen.
  6. Haal het vlees er wel even uit en pel de garnalen.
  7. Na 25 minuten breng je wat peper en zout aan en pel je de garnalen. Schep de chorizo door de paella en leg de kip en garnalen mooi gegarneerd neer. Verwarm alles nog vijf minuten en je Spaanse paella met saffraan is klaar.

Tahdig recept (Perzische rijst)

Glazen ovenschaal met een diameter van +/- 25 centimeter

Voorbereiding  35 minuten

Kooktijd 1 uur 20 minuten

Calorieën 288 kcal

Ingrediënten

Bijgerecht voor 6 – 8 personen:

  • 400 gram basmatirijst
  • 0,10 gram saffraan, in een vijzel tot poeder vermalen
  • 3 eidooiers
  • 1/2 cup volvette Griekse yoghurt
  • 100 gram boter, ongezouten
  • 1 grote vastkokende aardappel, in plakjes van 0,5 cm
  • Granaatappelpitjes
  • Pistachenoten, ongezouten
  • 75 gram zout + extra
  • Olie, voor het invetten

Verder nog nodig:

  • Glazen ovenschaal met een diameter van +/- 25 centimeter

Tahdig maken

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de rijst grondig (belangrijke stap) tot het water dat ervan afkomt, helder is.

Breng een grote pan water aan de kook met 75 gram zout (yes, da’s flink veel, maar dat heeft dit gerecht nodig). Doe de afgespoelde rijst erin, roer even goed zodat de rijst niet aan de bodem kleeft en laat zo’n 5 minuten koken.

Giet de rijst af en spoel onder koud water. Zet opzij.

Meng onze saffraan met twee eetlepels water in een kommetje en laat 10 minuten staan. Smelt de boter en meng die door de saffraan.

Doe drie eetlepels van het saffraanmengsel in een kommetje. Meng de aardappelschijfjes erdoorheen, zodat ze een goudgele kleur krijgen.

Meng in een grote kom (hier moet straks de rijst in passen) de yoghurt met de eidooiers en een snuf zout. Doe de rest van het saffraanmengsel hierbij en de gekookte rijst. Schep alles met een spatel door elkaar, net zolang tot alle rijstkorrels goudgeel zijn.

Vet de ovenschaal in met een beetje olie en verdeel de plakjes aardappel over de bodem. Er mag ruimte tussen zitten, zorg dat ze elkaar niet overlappen.

Schep alle rijst bovenop de plakjes aardappel. Doe dit in twee delen, zodat je de rijst goed aan kunt drukken. Druk de rijst tenslotte nog aan met de onderkant van een glas. Dit zorgt ervoor dat de tahdig straks makkelijker los kan komen van de bodem van de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie.

Bak de tahdig in 60 tot 80 minuten tot een uur goudbruin en knapperig in de hete oven. Check de onderkant van de schaal om te zien of de rijst al een mooi knapperig, goudbruin korstje heeft gekregen.

Laat de tahdig 10 minuten afkoelen in de schaal en haal daarna het folie eraf. Leg er een groot bord of een schaal op (check even of je ovenwanten moet gebruiken!) en draai om, zodat de tahdig op het bord terechtkomt.

Strooi er daarna de granaatappelpitjes en pistachenoten overheen. Snijd ‘m in stukken en tadááá: tahdig! 🙂 Lekker met harissakip en een salade.

Saffraan rijst pudding recept

  1. VOORBEREIDINGSTIJD10 min
  2. BEREIDINGSTIJD1 uur 45 min
  3. RUSTTIJD2 uur
  4. TOTALE TIJD3 uur 55 min
  5. PORTIES16 personen

INGREDIËNTEN

  • 1 ½ kopje basmatirijst, ongekookt
  • 2 liter water
  • ¼ theelepel zout
  • 3 kopjes kristalsuiker Als je niet van te zoet houdt kan je dit iets minder doen (Perzen houden van suiker…)
  • ¼ theelepel gemalen saffraan
  • ijsblokjes (of koud water)
  • 50 mL ongezouten boter, gesmolten
  • Amandelreepjes
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 50 mL rozenwater let op want dit kan te sterk zijn (gebruik naar gevoel evt minder)
  • 1 theelepel kaneel
  • Pistachenoten

INSTRUCTIES

Saffraan voorbereiden:

  1. Doe de saffraan in een glas en doe daar een beetje ijs bij en laat deze ontdooien (kies je ervoor dit met water te doen? Dan moet je koud water gebruiken en laten staan en af en toe roeren) Kijk hier hoe je saffraanwater maakt.

Maken saffraan rijstpudding:

  1. Bedek de rijst in een middelgrote kom met water(Een duimtopje water boven de rijst) en was de rijst voorzichtig door de rijst met de hand door het water te roeren. Dit helpt bij het wassen van een deel van het zetmeel en het gruis. Giet het water eruit en herhaal nog twee keer.
  2. Giet de gewassen rijst af en doe deze in een pan van 5 liter met antiaanbaklaag met 8 kopjes water en zout.
  3. Breng het aan de kook en strijk het witte schuim van het oppervlak terwijl het zich vormt.
  4. Dek af en laat op middelhoog vuur 30 minuten sudderen of tot de rijst helemaal zacht is.
  5. Roer de suiker erdoor en kook nog 20 minuten, onder voortdurend roeren.
  6. Voeg, nadat de rijst 20 minuten heeft gekookt, saffraanvloeistof, boter, 2 eetlepels amandelschijven, kardemom en rozenwater toe.
  7. Dek af en laat 45 minuten op laag vuur sudderen, af en toe roeren tot het mengsel is ingedikt tot een pudding.
  8. Giet de saffraanpudding in een ondiepe serveerschaal of in allemaal kleine serveerschalen. (Aanrader voor het serveren aan gasten).
  9. Garneer met 1 theelepel gemalen kaneel, 2 eetlepels amandelschilfers en 2 eetlepels pistachenoten
  10. Koel in de koelkast tot het stevig is. (ongeveer 2 uur). Serveer koud.
  11. Eet smakelijk!

NOTITIES

Wij raden het gerecht een dag van tevoren te maken. Het is een boel werk maar een must om ooit gemaakt te hebben.

KLANTEN SERVICE

Snel een antwoord op je vraag

Wij helpen u graag verder via de e-mail.

Kwaliteits producten

Binnen enkele ingepakt en voorbereid

Wij bereiden onze producten vers zodat u dit ook thuis kunt ervaren ….

Kwaliteit staat bij ons hoog

Snelle levering

Bijna al onze producten worden binnen 24 uur geleverd, mits tenzij anders aangegeven.